preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dr. Vinka Žganca Zagreb

Login
Tražilica
Logo

Projekti

Raspored zvona

Jelovnik

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Korisni linkovi
 

  KRITERIJI ZA ODOBRENJE DOGOVORNOG ODGOVARANJA

UČENICIMA S IZVRSNIM REZULTATIMA

U GLAZBI, SPORTU I PLESU

I UVJETI KORIŠTENJA ODOBRENE MOGUĆNOSTI

 

1. Odobrenje dogovornog odgovaranja povlastica je za učenike koji postižu izvrsne rezultate u izvanškolskim aktivnostima (glazbi, sportu ili plesu) u cilju lakšeg svladavanja nastavnih programa u obveznom osnovnoškolskom obrazovanju i usklađivanja izvanškolskih obveza u kojima ostvaruju izvrsne rezultate.

 

2. Dogovorno odgovaranje omogućuje Učiteljsko vijeće

  • učenicima koji sudjeluju na sportskim natjecanjima državne i međunarodne razine te učenicima koji su članovi mlađih kategorija sportskih reprezentacija Republike Hrvatske
  • učenicima umjetničkih (glazbenih, baletnih ili plesnih) škola koji se natječu na natjecanjima državne i međunarodne razine

 

3. U svrhu priznavanja mogućnosti odgovaranja po dogovoru učenik/roditelj treba:

  • podnijeti molbu Učiteljskom vijeću za odobrenje dogovornog odgovaranja do kraja rujna tekuće školske godine
  • priložiti potrebnu dokumentaciju:

 

  • Potvrdu sportskog saveza pojedinog sporta o redovitim treninzima i pripremanju za natjecanja na državnoj i međunarodnoj razini te sudjelovanju u sportskim reprezentacijama Republike Hrvatske za tekuću nastavnu godinu, koju potpisuje predsjednik ili tajnik sportskog saveza, a u kojoj mora biti navedena visoka razina postignuća pojedinca
  • Potvrdu o upisu u srednju umjetničku školu  (glazbenu, plesnu ili baletnu) za tekuću nastavnu godinu
  • Potvrdu o izvrsnosti u bavljenju glazbom ili plesom na državnoj i međunarodnoj razini za tekuću nastavnu godinu koju potpisuje ravnatelj umjetničke škole

Napomena: potvrde sportskih klubova ili škola o samom bavljenju učenika nekom izvannastavnom aktivnošću nisu dostatne za odobravanje povlastice dogovornog odgovaranja.

 

4. Dogovorno odgovaranje može se odnositi na cijelu nastavnu godinu ili na određena razdoblja u nastavnoj godini, ovisno o priloženom planu treniranja/vježbanja i natjecanja na državnoj i međunarodnoj razini.

Napomena: učenici koji pohađaju srednju glazbenu, baletnu ili plesnu školu imaju, zbog opsežne satnice, pravo odgovaranja po dogovoru cijelu nastavnu godinu.

5. Obveza učenika/roditelja je, uz molbu i potvrde, priložiti polugodišnji kalendar aktivnosti učenika koji potpisuje škola ili sportski klub (za 1. polugodište najkasnije početkom listopada a za 2. polugodište do sredine veljače).

Predmetni učitelj i učenik dogovorit će plan odgovaranja i pisanih provjera. Predmetni učitelj može pod bilješke u E-dnevnik zapisati dogovor s učenikom (vrijeme, način, sadržaj ocjenjivanja nastavnih sadržaja).

U slučajevima unaprijed najavljenih opravdanih izostanaka ili bolesti, termini odgovaranja mogu se iznimno mijenjati u dogovoru s predmetnim učiteljem.

 

6. Dužnost učenika je voditi brigu o svojim obvezama, podsjetiti predmetnog učitelja na dogovor i poštivati raspored dogovorenih termina. Ukoliko se učenik ne bude pridržavao dogovora s učiteljem, plana odgovaranja i pisanih provjera, učitelj može provjeriti učenikovo znanje na prvom sljedećem satu na kojem će učenik biti nazočan.

 

7. U slučaju da je učeniku tijekom nastavne godine izrečena pedagoška mjera (opomene, ukora ili strogog ukora) gubi pravo na dogovorno odgovaranje. Ako članovi Razrednog vijeća zaključe da učenik izbjegava provjere znanja i ne izvršava svoje obveze na zadovoljavajući način, odluka o dogovornom odgovaranju može se ukinuti na sjednici Učiteljskog vijeća.

 

8. Učenik kojemu je odobreno dogovorno odgovaranje bit će vrednovan prema kriterijima ocjenjivanja iz pojedinog predmeta objavljenom na web stranici Škole, a koji se odnose na sve učenike. Povlastica dogovornog odgovaranja ne podrazumijeva ublažavanje kriterija u odgojnom smislu kao ni u obrazovnom (u smislu smanjenja gradiva za nastavnu godinu ili u smislu više ocjene).

 

 

 

preskoči na navigaciju